ТАК АМКУ визнала зловживанням монопольним становищем дії «Київської обласної енергопостачальної компанії»

Опубліковано 30 квітня 2024 року о 17:42

Тимчасова адміністративна комісія АМКУ постановила, що ТОВ «Київська обласна ЕК» у період з 01 січня 2019 року по 29 грудня 2023 року займало монопольне (домінуюче) становище на ринку послуг постачання електричної енергії побутовим споживачам у межах Київської області, оскільки на цьому ринку у нього немає жодного конкурента. 


ТОВ «Київська обласна ЕК» відмовила ОСББ «Калинова фортеця» в укладенні договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, висунувши дискримінаційну вимогу – необхідність погашення боргу попереднього управителя будинку ТОВ «Мейрін-ЛТД», яке мало значну заборгованість за послуги з постачання електричної енергії перед ТОВ «Київська обласна ЕК».

Законодавство у сфері енергетики містить вичерпний перелік умов та обставин, за наявності яких постачальник універсальної послуги може відмовити в укладанні договору.

При цьому наявність існуючої заборгованості попереднього користувача електричною енергією (споживача) не є підставою для відмови в укладанні договору з новим користувачем, а саме з ОСББ.

Відповідно до Правил роздрібного ринку постачальник універсальної послуги не може відмовити побутовому споживачу, який відповідно до законодавства має право на отримання універсальних послуг, електроустановки яких розташовані на території діяльності постачальника універсальної послуги, в укладенні такого договору за умови наявності у споживача чинного договору про надання послуг з розподілу електричної енергії.

Оскільки ОСББ «Калинова фортеця» мало укладений договір на розподіл з ПрАТ «ДТЕК регіональні електромережі», у ТОВ «Київська обласна ЕК» були відсутні правові підстави відмовляти в укладені договору з ОСББ.

Таким чином, відмова ТОВ «Київська обласна ЕК» в укладенні договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг може призвести до ущемлення прав та інтересів ОСББ «Калинова фортеця», оскільки порушуються права останнього. Зокрема, стосовно отримання електроенергії належної якості згідно з умовами договору та стандартами якості електричної енергії на відшкодування збитків відповідно до умов договору та законодавства України у разі недотримання показників якості послуг електропостачання та якості електричної енергії.

Крім того, спонукання ТОВ «Київська обласна ЕК» ОСББ «Калинова фортеця» та мешканців будинку до погашення боргу ТОВ «Мейрін-ЛТД» перед ТОВ «Київська обласна ЕК», як передумова укладення договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, є проявом ринкової влади та зловживанням монопольним (домінуючим) становищем на відповідному ринку.

Разом з тим, у ході розгляду справи відповідач припинив порушення, уклавши відповідний договір з ОСББ.

Рішенням ТАК АМКУ на ТОВ «Київська обласна ЕК» накладено штраф у розмірі 275 579 грн за порушення, передбачене частиною першою статті 13 та пунктом 2 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг постачання електричної енергії побутовим споживачам постачальником універсальних послуг у межах Київської області, шляхом вчинення дій, що могли призвести до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux