ТАК АМКУ оштрафувала АТ «Київоблгаз»

Опубліковано 30 квітня 2024 року о 18:36

30 квітня 2024 року Тимчасова адміністративна колегія АМКУ постановила, що АТ «Київоблгаз» вчинило порушення Закону України «Про захист економічної конкуренції», передбачене частиною першою статті 13 та пунктом 2 статті 50.

АТ «Київоблгаз» у період з січня 2021 року по серпень 2023 року (включно) займало монопольне (домінуюче) становище на ринку послуг з приєднання до газорозподільних систем в межах Київської області, де знаходиться газорозподільна система, що перебуває у власності, господарському віданні, користуванні чи експлуатаціїцього товариства з часткою 100 %, оскільки не мало жодного конкурента на цьому ринку.

У рамках першої справи: забудовники у м. Ірпінь (гр. Миколайчук М. В. та ОК «ЖБК «ГРАНД БІЛДІНГ ГРУП») звернулись до АТ «Київоблгаз» з метою приєднання об’єкта будівництва до газорозподільної системи.

АТ «Київоблгаз» видало технічні умови приєднання до газорозподільної системи, які містили вимогу щодо встановлення єдиного вузла обліку газу для багатоквартирного житлового будинку за рахунок замовників послуги з приєднання. Разом з тим, в опитувальному листі до заяви про надання такої послуги замовники передбачили встановлення поквартирних засобів вимірювальної техніки.

Варто зазначити, що законодавством не передбачено обов’язку встановлювати загальнобудинковий вузол обліку газу, у разі встановлення поквартирних засобів вимірювальної техніки.

Також якщо відповідно до заяви на приєднання та доданих до неї документів (опитувального листа до заяви) передбачається організація комерційного обліку на об’єкті замовника шляхом встановлення поквартирних лічильників газу, то в такому випадку улаштування загальнобудинкового вузла обліку здійснюється за рахунок його ініціатора, тобто в даному випадку – за рахунок Оператора ГРМ АТ «Київоблгаз».

АТ «Київоблгаз», висуваючи таку вимогу до замовників послуг у технічних умовах приєднання до газорозподільної системи за рахунок останнього призводить до ущемлення інтересів замовників послуг, і як наслідок вони можуть понести додаткові фінансові витрати.

Тому рішенням ТАК АМКУ на АТ «Київоблгаз» було накладено штраф у розмірі 3 000 000 грн. за порушення, передбачене частиною першою статті 13 та пунктом 2 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг з приєднання до газорозподільних систем в межах території Київської області, що могли призвести до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

У рамках другої справи: забудовник у м. Вишневе (ТОВ «Фундамент БТС Девелопмент») та забудовники у м. Ірпінь (гр. Миколайчук М. В. та ОК «ЖБК «ГРАНД БІЛДІНГ ГРУП») звернулись до АТ «Київоблгаз» з метою приєднання об’єктів будівництва до газорозподільної системи.

АТ «Київоблгаз» видало технічні умови приєднання до газорозподільної системи, в яких визначило місце забезпечення потужності у значній віддаленості від об’єкта будівництва. У зв’язку з цим у забудовників виникла необхідність в отриманні вихідних даних для проведення перевірочного гідравлічного розрахунку з метою визначення ближчого місця забезпечення потужності.

Послуга з проведення гідравлічного розрахунку є конкурентною, проте вихідні дані (документи), які необхідні для її проведення, знаходяться виключно у володінні/розпорядженні Оператора ГРМ, тобто АТ «Київоблгаз».

При цьому, АТ «Київоблгаз» відмовило замовникам у наданні вихідних даних (документів), необхідних для проведення гідравлічного розрахунку, аргументуючи це виключним правом на надання даної послуги Оператором ГРМ та віднесенням цих даних (документів) до інформації та відомостей з обмеженим доступом.

Ненадання АТ «Київоблгаз» таких вихідних даних (документів) та, як наслідок, спонукання до отримання послуги з гідравлічного розрахунку саме у АТ «Київоблгаз», призвело до ущемлення інтересів суб’єктів господарювання, котрі надають послуги з гідравлічного розрахунку газопроводу, зокрема ТОВ «ТСКНОВ», та замовників послуги з приєднання до ГРМ. У свою чергу такі дії АТ «Київоблгаз» спричинили понесення замовниками додаткових витрат та неможливість самостійного обрання виконавців проектно-будівельних робіт під час замовлення послуги з приєднання до ГРМ у Оператора ГРМ.

Тому іншим рішенням ТАК АМКУ на АТ «Київоблгаз» накладено штраф у розмірі 4 640 000 грн за порушення, передбачене частиною першою статті 13 та пунктом 2 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг з приєднання до газорозподільних систем в межах Київської області, шляхом вчинення дій, що призвели до ущемлення інтересів суб’єктів господарювання, які надають послуги з гідравлічного розрахунку газопроводу та виконання робіт з проектування і будівництва газопроводів та замовників послуги з приєднання до ГРМ, яке було б неможливими за умов існування значної конкуренції на цьому ринку.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux