Щодо ситуації на ринках природного газу

Опубліковано 13 січня 2021 року о 09:00

Вільний ринок, ціна і можливість змінити постачальника

З 1 серпня 2020 року в Україні почав діяти повноцінний ринок природного газу для населення. Українці отримали можливість обирати постачальника, у тому числі й за ціновим критерієм. А постачальники – стимул розширювати клієнтську базу, «переманюючи» клієнтів кращими умовами та нижчою ціною.

На сьогодні в Україні можна придбати газ і за 7, і за 10 грн за кубометр.

І змінити постачальника можна в найкоротший термін. Але зробити це може виключно сам споживач.

Якщо є перешкоди для зміни постачальника

За 5 місяців з початку роботи ринку лише 3% громадян обрали нового газопостачальника. Можна припустити, що окремі споживачі не змогли цього зробити через наявність певних бар’єрів – загрози від діючого продавця відключити від газу, нарахування неіснуючих боргів тощо. У випадку наявності таких бар’єрів при спробі зміни постачальника необхідно терміново звернутися до регулятора – НКРЕКП. І перешкоди мають бути усунені ним в найкоротші терміни.

Нагадаємо, що 3 грудня 2020 року Комітет надав обов’язкові для розгляду рекомендації постачальникам природного газу утриматись від дій, які можуть призводити до недопущення  обмежень при зміні побутовими споживачами постачальника природного газу, встановленні цін на природний газ.

Тарифи на розподіл газу

Це теж зона відповідальності НКРЕКП. Саме Комісія затверджує тарифи для на послуги розподілу газу кожному окремому облгазу (який, в свою чергу, є суб’єктом природної монополії в окремо взятому регіоні) не залежно від того, кому він належить.

Впродовж липня-грудня 2020 року ми були свідками зростання тарифів на газорозподіл в абсолютній більшості областей. До того ж, ці тарифи суттєво відрізняються у різних суб’єктів.

Обгрунтованість та прозорість формування такого тарифу буде вивчена Антимонопольним комітетом вже найближчим часом. У разі виявлення порушень Комітет змусить регулятора виправити ситуацію.

Роль та дії АМКУ

Антимонопольний комітет вбачає ознаки домінування групи РГК на ринку природного газу. Дії цієї групи, а саме в них ціни на газ найвищі серед усіх постачальників, ретельно вивчаються Комітетом. Голова АМКУ Ольга Піщанська доручила регіональним відділенням Комітету провести поглиблене дослідження ринку постачання природного газу на предмет дотримання суб’єктами ринку природного газу та органами влади вимог законодавства про захист економічної конкуренції.

Нагадаємо, що облгази групи РГК вже оштрафовані Комітетом за зловживання монопольним становищем – на  280 млн грн у грудні 2019 року (тоді ж їх було зобов’язано зробити перерахунок платіжок) та на 380 млн грн минулого місяця.

Також Антимонопольний комітет офіційно застеріг обласні і Київську міську державні адміністрації утриматися від дій в інтересах якогось одного постачальника. Йдеться про прийняття будь-яких актів, надання вказівок, укладення угод або будь-які інші дії, які можуть призвести до недопущення, усунення, обмеження чи спотворення конкуренції.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux